Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101028-fiat-uno-koncept
101028-fiat-uno-koncept
101028-fiat-uno-koncept
101028-fiat-uno-koncept

Fiat-koncept som väcker habegär

Bortsett från den lilla retromodellen 500 är det få Fiat-bilar som väcker något större habegär. Men nu kanske det börjar hända saker. Titta bara på dessa två koncept baserade på nya Fiat Uno.

Den sydamerikanska marknaden blir allt viktigare för världens biltillverkare och på senare tid har den även visat sig fungera som stimulans för bilföretagens designavdelningar. De konceptbilar som visas på de europeiska bilsalongerna är rent av diskreta och försiktiga i jämförelse med de som har börjat ploppa upp när det hålls stora bilmässor i Sydamerika. Just nu hålls den internationella bilsalongen i Sao Paulo och Fiat gör sitt bästa och för att pocka på uppmärksamheten genom att visa två läckra konceptbilar baserade på nya Uno.

Båda bilarna är renodlade koncept men inte minst cabrioletmodellen Uno Cabrio Concept visar att det finns potential i Uno-formerna. Segmentet bestående av små och halvsportiga cabrioletmodeller är hetare än någonsin men det var länge sedan Fiat hade en utmanare i klassen. Kanske kan Uno Cabrio bli en framtida konkurrent till Peugeot 207 CC med flera. Fiat uppger endast att konceptbilen är riktad mot unga köpare och att den är ett exempel på vad som kan göras med den nya Uno-plattformen. Bakom det gigantiska luftintaget i fronten sitter en turbomatad 1,4-litersbensinare som ger 152 hästkrafter.

Nästan lika aptitlig är Fiat Uno Sporting som behåller standardmotorn i sitt standardutförande. Utan turbostressning ger 1,4-litersmotorn 85 hästkrafter. Konceptet har dock fått en lätt rallytouch genom 20 millimeter lägre fjädring, 15-tumsfälgar och ett nydesignat spoilerpaket.

Läs mer