Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090518-fiat-gm-europe090518-fiat-gm-europe090518-fiat-gm-europe
090518-fiat-gm-europe

Fiat lägger bud på GM Europe på onsdag

Enligt en italiensk tidning väntas Fiat lägga bud på Opel, Saab och Vauxhall på onsdag. Vid ett eventuellt övertagande kommer Fiat även att begära statligt stöd från de inblandade länderna.

Det är den italienska tidningen La Repubblica som i går presenterade uppgifter om att Fiat tänker lägga bud på GM Europe, trots de senaste veckornas protester och strejker hos italienska Fiat-arbetare.

I GM Europe inkluderas tyska Opel, svenska Saab och brittiska Vauxhall. La Repubblica återberättar stora delar av den plan som Fiat tagit fram och som koncernchefen Sergio Marchionne tros lägga fram för GM under onsdagen. Med planen i sina händer måste GM i Detroit intala den amerikanska regeringen att den leder till de nödvändiga kostnadsbesparingar och nedskärningar som är nödvändiga för att kunna få till stånd ett statligt lån.

För att biltillverkarna under GM Europe inte ska försättas i konkurs ser Fiat ett samarbete med respektive berört lands regering som ett måste. Samarbetet skulle innefatta ett statligt finansiellt stöd i någon form. Därefter skulle man se över fabrikernas effektivitet och eventuellt göra av med överflödig personal via olika arbetsmarknadsåtgärder.

Läs mer