Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dagens Fiat Panda, här i Cross-utförande.Dagens Fiat Panda, här i Cross-utförande.Dagens Fiat Panda, här i Cross-utförande.
Dagens Fiat Panda, här i Cross-utförande. Foto: Aldo Ferrero / Fiat

Fiat Panda blir kvar till 2026

Småbilen Fiat Panda blir åtminstone 46 år gammal, det står klart sedan det har beslutats om förlängning av produktionen av dagens generation. 

Det var 1980 som Fiat Panda kom till världen och blev något av en italiensk ikon, med bara aningen mindre lyskraft än Fiat 500. Trots att det är 42 år sedan Panda kom till världen har modellen förnyats endast två gånger. Första gången var 2003 när generation två kom, andra gången var 2011 när generation tre, det vill säga den generation som säljs i dag, kom.

Nu ser dagens Panda ut att få ytterligare fyra år i livet, trots att den redan är elva år gammal, vilket i bilvärlden är betydligt mer än pensionsålder. Reuters rapporterar att italienska metallfackförbundet vid Fiat-fabriken i syditaliensk Pomigliano har meddelat om att modellen får förlängd produktion fram till 2026.
Kanske är beslutet om vidare produktion ett resultat av Stellantis vd Carlos Tavares uttalande om att nya bilar blir för dyra.
Panda är fortfarande förhållandevis en billig bil och sålde i fjol i Europa i ungefär 130 000 exemplar. I Italien är instegspriset för Panda Hybrid (är en mildhybrid, trots beteckningen) motsvarande 129 000 kronor.

Fiat Panda är en italiensk ikon som fyllde 40 år för ett par år sedan.Fiat Panda är en italiensk ikon som fyllde 40 år för ett par år sedan.Fiat Panda är en italiensk ikon som fyllde 40 år för ett par år sedan.
Fiat Panda är en italiensk ikon som fyllde 40 år för ett par år sedan.

Vad som händer med Panda efter 2026 återstår att se, men Stellantis, koncernen som Fiat ingår i, ska helt elektrifiera sitt utbud under innevarande årtionde. Det har pratats om att modellnamnet Panda kan komma att pryda en framtida elbil, men sannolikt senare än vad som tidigare nämnts.

För två år sedan fyllde Fiat Panda 40 år. För fyra år sedan krocktestades nuvarande generation för andra gången, det blev rejäl pannkaka för modellen.