Foto: ALDO FERRERO PHOTOGRAPHER ITALY

Fiat Panda Cross officiell – bilder och fakta

Igår kunde vi rapportera att Fiat Freemont Cross kommer till Europa, nu är det officiellt att även mini-suven Fiat Panda 4x4 kommer i Cross-utförande.

Sveriges näst billigaste fyrhjulsdrivna bil, efter Dacia Duster, får en råare framtoning och högre markfrigång. Tyvärr inte lika rå och hög som den Panda 4x4 vi skrev om 2012. Likt Panda 4x4 har Panda Cross fyrhjulsdrift och drivs av antingen en liten turboladdad tvåcylindrig bensinmotor på 0,9 liter, eller en fyrcylindrig dieselmotor på 1,3 liter. Båda motorerna har dock fått fem extra hästkrafter i Cross-modellen vilket innebär 90 respektive 80 hästkrafter.

I nuläget är det oklart om dieselmotorn kommer erbjudas i Sverige eftersom Panda 4x4 endast säljs med bensinmotorn idag. Båda motorerna är utrustade med start/stopp-system och snittförbrukningen hamnar då på 0,49 liter per mil för bensinaren och 0,47 liter per mil för dieseln.

Den största skillnaden från en vanlig Panda 4x4 är utseendemässigt då Cross har fått hasplåtar och biffigare stötfångare, med ny utformning och placering av strålkastare och dimljus, fram och bak samt skärmbreddare och Cross-logon längs sidorna vid bakdörrarna. Cross får även nydesignade 15-tumsfälgar utrustade med däck i storlek 185/65 R15 vilket är en större däckstorlek än de som sitter på Panda 4x4.

Fiat Panda Cross kommer att visas upp på bilsalongen i Genève som startar 4 mars och kommer förmodligen att börja säljas till hösten, men några priser är ännu inte officiella.