Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fiat Panda Sport.Fiat Panda Sport.Fiat Panda Sport.
Fiat Panda Sport. Foto: Fiat

Fiat Panda firar 40 år med uppdatering

Fiat Panda som modell fyller 40 år och för att fullända krisperioden kommer den i samband med en uppdatering nu i Sport-version.

1980 gjorde första generationen Panda entré och charmade många med sitt kompakta format, kantiga design och fyrhjulsdrift. Sedan dess har designen blivit mjukare genom generationerna och senaste generationen, den tredje, lanserades redan 2011. Nuvarande Panda är därmed ganska gammal och detta är inte första gången den uppdateras. Så sent som i våras fick den en ny motor med mildhybridsystem som Fiat själva kort och gott kallar för hybrid. Samma trecylindriga enlitersmaskin som finns till Fiat 500 och levererar 70 hästkrafter.

LÄS OCKSÅ: Grattis Fiat Panda till 40 år

Fiat Panda City Life.Fiat Panda City Life.Fiat Panda City Life.
Fiat Panda Cross.Fiat Panda Cross.Fiat Panda Cross.
Fiat Panda Sport.Fiat Panda Sport.Fiat Panda Sport.
1 AV 3
Fiat Panda City Life.
Foto: Fiat
2 AV 3
Fiat Panda Cross.
Foto: Fiat
3 AV 3
Fiat Panda Sport.
Foto: Fiat

Nu har Panda fått delvis ny front, omdesignade sidokjolar och nya fälgar. Interiört är det en ny infotainmentskärm på sju tum som är kompatibel med Apple Carplay och Android Auto som hör till nyheterna. Samt nya klädselalternativ och en instrumentbräda med spån av återvunnet trä ingjutet.
I ett försök att locka yngre kunder finns nu även Panda Sport men tyvärr betyder det inte någon effektstarkare motor eller liknande. I stället får kunder nöja sig med 16-tumsfälgar med tvåtonslack, sidospeglar och dörrhandtag lackade i bilens färg, Sport-emblem och en mattgrå lack. Invändigt har Sport-versionen bland annat läderklädda dörrsidor och titanfärgad instrumentbräda.

Fiat Panda Cty Life.Fiat Panda Cty Life.Fiat Panda Cty Life.
Fiat Panda Cross.Fiat Panda Cross.Fiat Panda Cross.
Fiat Panda Sport.Fiat Panda Sport.Fiat Panda Sport.
1 AV 3
Fiat Panda Cty Life.
Foto: Fiat
2 AV 3
Fiat Panda Cross.
Foto: Fiat
3 AV 3
Fiat Panda Sport.
Foto: Fiat

Oavsett om du väljer Panda, Panda Cross, Panda Sport eller någon annan version så kan du få den med den nya motorn utrustad med mildhybridsystem. Men då får du inte fyrhjulsdrift vilket är ett av Pandas mest attraktiva egenskaper.

Panda-fakta

Ursprungsmodellen, den kantiga som blev en rejäl succé, ritades av Giorgetto Giugiaro och Aldo Mantovani på Italdesign.
1983 kom första fyrhjulsdrivna varianten.
Först 2003 ersattes första generationen av en uppföljare. Denna fick ”endast” åtta år i livet då dagens generation gjorde entré.
Sedan starten 1980 har runt åtta miljoner Fiat Panda byggts.