Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090325-fiat-panda-usa
090325-fiat-panda-usa
090325-fiat-panda-usa
090325-fiat-panda-usa

Fiat Panda kan bli Jeep Panda i USA

Fiat Panda kan bilda grund för en ny Jeep-modell på den amerikanska marknaden. Detta kan bli verklighet till följd av Chrysler-Fiat-alliansen som slöts tidigare i år. Den italienska testfavoriten ryktas nu bli en av de europeiska bilar som tar steget över Atlanten.

När samarbetet mellan amerikanska Chrysler och italienska Fiat blev känt tidigare i år var det förmodligen många amerikanska bilentusiaster som vädrade morgonluft. Den amerikanska bilindustrin har ju som bekant inte fungerat helt problemfritt den senaste tiden och amerikansk motormedia har mer och mer börjat snegla på europeiska nylanseringar. Speciellt mycket uppmärksamhet har de italienska charmtrollen Fiat 500 och Alfa Romeo MiTo fått. I samma stund som alliansen mellan Chrysler och Fiat tillkännagavs stod det mer eller mindre klart att de två småbilarna, i sällskap av flera andra européer, ska börja säljas även i USA.

Nya uppgifter som Automotive News tagit del av tyder på att 500 och MiTo kan få sällskap över Atlanten av minisuven Fiat Panda. Panda får i så fall ett tydligt syfte: Att sänka Jeeps utsläppssiffror. Panda uppges nämligen bilda grund för en ny liten Jeep.  De kommande utsläppskraven i USA tvingar tillverkarna att sänka förbrukningen och utsläppen markant och Panda kan vara en del av räddningen för Jeep.

Planerna på att börja sälja flertalet av Fiats och Alfa Romeos bilar i USA avslöjades när Chrysler presenterade sin rekonstruktionsplan i februari. Vi fick bland annat veta att Alfa Romeo redan nästa år ska lansera nya Milano som året efter följs av Giulia som ska ersätta 159.

Läs mer

Tester och provkörningar