Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070731-fiat-ecobasic-mini070731-fiat-ecobasic-mini070731-fiat-ecobasic-mini
070731-fiat-ecobasic-mini

Fiat planerar ny lågbudgetbil

Succén med nya Fiat 500 fortsätter. Den säljer av sällan skådat slag. Nu planerar Fiat att följa upp succén med en ny liten billig bil för under 50 000 kronor.

Bland annat Toyota och Renault har nya minibilar på gång och Fiat är inte speciellt sugna på att sitta och titta på. De planerar att ge sig in i leken med en liten bil som ska vara betydligt billigare än nya Fiat 500. Om grönt ljus ges från Fiat-ledningen så bör modellen finnas tillgänglig på marknaden senast år 2010. Priset för bilen förväntas hamna under 50 000 kronor.

På bilsalongen i Genève för sju år sedan visade Fiat en konceptbil vid namn Ecobasic. Det är den som visas på bilden ovan. Med Ecobasic visade Fiat upp hur en framtida billig och snål stadsbil skulle kunna se ut, inklusive materialval. Bränsleförbrukningen angav Fiat till 0,3 liter per mil och den vägde endast 750 kg. Ecobasic var aldrig tänkt att sättas i produktion, men vi kan förvänta oss att en hel del detaljer från den kommer att överföras till den minibil de nu planerar. Bland annat karossen som till stora delar är gjord i plast, hjul och däck med lågt rullmotstånd och en supersnål dieselmotor.

Fiat planerar även att lansera en ny minibil för kommersiellt bruk – en ”lättviktslastbil” som ska tillverkas i Fiats fabrik i Bursa, Turkiet. Den får sin kraft från en 0,9-liters bensinmotor med två cylindrar, turbo och 90-100 hästkrafter.