Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110208-fiat-alfa-vw110208-fiat-alfa-vw110208-fiat-alfa-vw
110208-fiat-alfa-vw

Fiat säger åt Volkswagen att hålla sig borta

Volkswagen har upprepade gånger uttryckt sitt intresse för Alfa Romeo men Fiat vill absolut inte sälja. Volkswagen har trots det inte gett sig och nu säger Fiats vd ifrån på skarpen. ”Koncentrera er på att fixa Seat i stället”.

Nu tycks Fiat ha tröttnat på Volkswagens närmanden mot Alfa Romeo. VW-chefen Ferdinand Piëch har bekräftat att företaget har ett intresse i att köpa loss Alfa Romeo från Fiat. Senast i mars förra året berättade Piëch att man ville köpa Alfa Romeo, men att det inte var någon brådska. Nu förklarar Fiats vd Sergio Marchionne, med all önskvärd tydlighet, att Alfa Romeo inte är till salu.

– Så länge jag är vd för Chrysler och Fiat kommer Mr. Piëch aldrig att få Alfa Romeo. Det är hands-off, har jag sagt åt honom. Jag ska ringa och e-maila honom, sade Marchionne i samband med en JD Power-konferens förra veckan.

Vidare förklarade Marchionne för reportrarna på plats att Piëch och VW i första hand borde koncentrera sig på att förbättra Seat, Volkswagens spanska dotterbolag som kämpar i motvind.

– Det var inte jag som köpte Seat, det var han. Jag vet inte om han kan rädda Seat men han borde försöka.

Marchionnes utspel mot Piëch kan tyckas aningen märkligt med tanke på att han så sent som i november förra året själv satte en prislapp på Alfa Romeo. När Marchionne besökte bilsalongen i Los Angeles berättade han att han ville ha minst 20 miljarder euro för Alfa Romeo. På bilsalongen i Detroit i januari var det nytt ljud i skällan när John Elkann, styrelseledamot i Fiat, förklarade att man planerar att nylansera Alfa Romeo-märket i USA vid slutet av 2012 och att man inte skulle sälja Alfa Romeo ens om man erbjöds ”tonvis med pengar”. 

Läs mer