Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101202-fiat-opel-combo
101202-fiat-opel-combo
101202-fiat-opel-combo
101202-fiat-opel-combo

Fiat ska bygga nästa Opel Combo

Paktandet i bilvärlden fortsätter. Fiat och Opel har skrivit under ett samarbetsavtal som innebär att Fiat ska förse Opel med lätta transportbilar. Nästa Opel Combo ska till exempel byggas på Fiat Doblò.

Nuförtiden finns det knappast någon biltillverkare som står helt för sig själv, paktskapande till höger och vänster sker i allt raskare takt. En av de som är allra flitigast är Fiat-koncernen som bland annat har köpt in sig i Chrysler och tillverkar små transportbilar tillsammans med PSA-gruppen förlänger nu sina tentakler till GM-koncernen.

Fiat har kommit överens med Opel om att förse tyskarna med grundstommar för Opels nästa generation transportbilar med början i december 2011. Den första Opel-modellen på Fiat-grund blir ålderstigna Combo som byts ut. Efter generationsskiftet kommer Opel Combo att vara en lätt förklädd Fiat Doblò. Nya Combo ska därför tillverkas i Fiats fabrik i turkiska Bursa där Doblò sätts ihop redan nu. Enligt planen ska cirka 6 000 bilar levereras nästa år, totalt omfattar avtalet minst 250 000 bilar. Nya Combo ska säljas via Opels och Vauxhalls återförsäljarnät i Europa och Nordamerika med början i januari 2012.

Fiat Doblò är kanske ett okänt modellnamn för många men i den lätta transportbilsvärlden är det ett stort namn. Faktum är att Doblò nyligen utsågs till Van of the Year i samband med den stora transportbilsmässan i Hannover. Doblò vann med 128 poäng av 168 möjliga som delades ut av 24 motorjournalister specialiserade på transportbilar. Juryn tilltalades framförallt av det breda motorutbudet men även av Doblòs köregenskaper och höga komfort.

P.S. Håll utkik efter Doblò i ett kommande Teknikens Värld-test.

Test och provkörningar