Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Fiat störst i koncernen

Stellantiskoncernen omfattar en hel drös av bilmärken, bäst under 2022 gick det för Fiat.

Stellantiskoncernen är en gigant och omfattar 15 bilmärken, allt från jänkare som RAM och Jeep via franska bilar från Citroën och Peugeot samt Opel/Vauxhall – gamla märken som vi känner som tyskt/brittiskt. Och så italienska märken som Maserati, Alfa Romeo och Fiat.

Nu summerar koncernen 2022 och det bäst säljande märket av dem alla är just Fiat. Siffrorna visar att Fiat sålde totalt 1,2 miljoner bilar världen över, då omfattas även prestandabilar med Abarth-emblem och divisionen för lätta lastbilar.

I hemlandet la man sig på topp och hade en marknadsandel på 15,1 procent. Brasilien är annars den viktigaste marknaden för märket – där hade man en andel på 21,9 procent. I pickupsegmentet var andelen hela 50 procent.

Retrobilen Fiat 500 lanserades 2007, 2020 kom dagens eldrivna version. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

I Turkiet var man för fjärde året i rad det största märket, för 2022 hade man en marknadsandel på 18,7 procent. Sverige är av förklarliga skäl inte med i pressmeddelandet – här var andelen 1 procent.

Liksom alla tillverkare vill man lyfta fram sin satsning på elektrifiering men man har bara en elbil på den menyn: Fiat 500. Den har emellertid lyckats bra och placerar sig på tredje plats i statistiken för registreringar av elbilar i de tio viktigaste europeiska marknaderna sammantaget. Den är etta Italien, tvåa i Spanien och trea i Tyskland. Globalt registrerades det 66 000 eldrivna Fiat 500 under 2022, 603 av dessa i Sverige. Sedan lanseringen 2020 är siffran 120 000.