Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat Tipo fyller 30 år

Modellen Tipo såg dagens ljus för 30 år sedan men är i dag en ovanlig syn på vägarna. I Sverige vill säga – i hemlandet är den en succé och modellen är även en testvinnare i Teknikens Värld.

Golfklassaren Fiat Tipo fyller 30 år. Dagens version, som finns som sedan, halvkombi och kombi, debuterade 2015 i Istanbul och tillverkas även i Turkiet.

Första generationen Tipo efterträdde Ritmo och tillverkades mellan 1988 och 1995. Ett glapp finns således i firandet – ett glapp som fylls av modellerna Bravo/Brava. Första generationen Tipo blev utsedd till Årets Bil.

För mjuk i fjädringen, tyckte Teknikens Värd om Tipo 2,0 16V i nummer 16/1991, en utmanare till bilar som Peugeot 205 GTI och Opel Kadett GSi.

Det såldes 180 000 exemplar av Tipo i EMEA-regionen (Europa, Afrika och Mellanöstern) förra året och på hemmamarknaden har den 20,7 procent av marknadsandelarna i C-segmentet, vilket gör att den tar sig in på topp-tre-listan.

I Sverige lever dock Tipo ett liv i skymundan: 577 exemplar såldes under 2017 vilket ger en marknadsandel på 0,15 procent.

Ur-Tipo med Digit-instrumentering och dagens Tipo med senaste upplagan av infotainmentsystemet Uconnect.

Bättre har det gått i Teknikens Värld där den i sedanutförande vann vårt test av sex budgetbilar i nummer 1/2017. I nummer 14 samma år deltog Tipo i tidningens 24-bilarstest av kombibilar men nådde inte hela vägen fram även om saker som lågt pris och bra lastutrymmen lyftes fram.