Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110406-fiat chrysler110406-fiat chrysler110406-fiat chrysler
110406-fiat chrysler

Fiat utökar sitt Chrysler-ägande

I dag äger italienska Fiat 25 procent av aktierna i amerikanska Chrysler. Inom några veckor kommer amerikanska staten sannolikt att ge Fiat ytterligare fem procent av aktierna.

Det var för två år sedan som Fiat köpte in sig i det då skuldtyngda Chrysler. 25 procent av den amerikanska biltillverkaren är nu i italiensk ägo. Men Fiat har sedan köpet haft planer på att ta över mer och mer för att så småningom bli majoritetsägare.

Nu är det dags för steg två i den processen då amerikanska staten om några veckor väntas ge Fiat ytterligare fem procent av Chrysler-aktierna. Amerikanska staten är i dagsläget innehavare till 9,2 procent av aktierna. Kanadensiska staten äger 2,3 procent av aktierna och den fackliga arbetarorganisationen United Auto Workers äger resterande 63,5 procent.

Men det är inte så enkelt som att amerikanska staten ger aktierna utan att få något i gengäld. Amerikanska staten vill att två kriterier uppfylls innan aktierna byter ägare.

Det ena kriteriet är att Chrysler ska ha intäkter utanför Nordamerika på motsvarande 9,5 miljarder kronor, något som redan är uppfyllt.

Det andra kriteriet är att 90 procent av Fiats återförsäljare i Latinamerika ska erbjuda sina kunder Chrysler-modeller vid sidan om Fiat-modellerna. På den punkten har Fiat och vd Sergio Marchionne redan en lösning, nämligen att sälja Chrysler-modeller ommärkta till Fiat-modeller i Brasilien, Fiats största marknad i Latinamerika. Lösningen är den billigaste möjliga för Fiat.

När de båda kriterierna har uppnåtts saknas bara ett godkännande från USA:s finansdepartement och därefter har Fiat 30 procent av aktieinnehavet i Chrysler.

Fiat kan få ytterligare fem procent av aktierna inom kort om de möter ytterligare ett kriterium. Detta ska vara att låta Chrysler USA-tillverka en Fiat-baserad modell som förbrukar max 0,59 liter per mil.

Frågan är inte om detta kommer att inträffa, utan när. För när det väl är gjort kommer Fiat äga 35 procent av Chrysler.

Då saknas ”endast” 16 procent av aktierna för att bli majoritetsägare, något som Sergio Marchionne hoppas på innan nuvarande års utgång. Men dessa 16 procent får man inte till skänks. Denna sista del av kakan är man tvungen att betala för och enligt Bloomberg News handlar det om motsvarande 7,2 miljarder kronor om affären slutförs under 2011. Annars höjs priset till motsvarande 8,6 miljarder kronor.

Läs mer