Fiat vägrar låta Audi använda beteckningarna Q2 och Q4

Audi har för avsikt att bredda sitt Q-program med fler modeller, men det finns vissa hinder som ger den tyska tillverkaren lite huvudbry.

Audis suv- och crossovermodeller pryds av Q-beteckningar där en efterföljande siffra beskriver storleken på bilen. I dag finns Q3, Q5 och Q7 men tillverkaren från Ingolstadt vill lansera fler Q-modeller, bland annat Q2 och Q4. I sluttampen så kan det vara så att Audi har fyllt upp hela raden från Q1 till Q9. Men hur de ska gå tillväga, det står skrivet i stjärnorna.

Enligt Car Magazine har Audi hört sig för hos Fiat Chrysler Automobiles (FCA) om att förvärva beteckningarna Q2 och Q4. Dessa båda Q-namn är nämligen i Alfa Romeos ägo sedan lång tid tillbaka för att beskriva om märkets modeller är två- eller fyrhjulsdrivna. I dag används beteckningarna inte i samma utsträckning som förr, även om Q4 i dag också används av Maserati (som är en del av FCA).

FCA:s vd Sergio Marchionne ska enligt uppgift inte vara intresserad av att släppa Q2- och Q4-beteckningarna till konkurrenten. Kanske som en ren principsak men kanske också för att italienaren är lack på tyskarna efter sistnämndas idoga försök att värva Alfa Romeo för några år sedan.

Frågan är hur Audi löser modellnamnen om italienarna fortsätter att sätta sig på tvären. Kan de mjuka upp Marchionne om det viftas med stora sedelbuntar?