Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090601-fiat-psa090601-fiat-psa090601-fiat-psa
090601-fiat-psa

Fiat vänder blicken mot Frankrike

Det blev kanadensarna som tog hem spelet om Opel. Men Fiat ger inte upp för det. Flera rapporter säger att Fiats vd Sergio Marchionne har börjat sikta in sig på en affär med PSA-gruppen. Därmed skulle Europas största bilkoncern bildas. Men det finns stora hinder.

 Fiat S.p.A kan komma att vända sig till den franska PSA-gruppen (Peugeot, Citroën) i jakt på en samarbetspartner sedan affären om Opel misslyckades. Fiats vd Sergio Marchionne har den senaste tiden visat stor expansionsvilja. Kort efter att samgåendet med krisdrabbade Chrysler offentliggjordes avslöjade han sitt intresse för GM:s europeiska verksamhet. Någon affär med GM blev det som bekant inte. Men som Marchionne själv uttrycker det så ”går livet vidare”. Fokus läggs nu i stället på att slutföra samgåendet med Chrysler.

Men Marchionne verkar inte nöja sig med det. Enligt kanadensisk media ska Marchionne ha sagt att han fortfarande är mycket intresserad av GM:s verksamhet i Latinamerika. Reuters uppger dock att Marchionne även har siktet inställt på ett samarbete med PSA-gruppen. Ett samlat Fiat-PSA skulle med råge sälja fler än fem miljoner bilar årligen, vilket Marchionne tidigare uttalat som sin målsättning.

Det finns dock stora hinder i vägen för ett enat Fiat-PSA. PSA-gruppen har tidigare sagt att de vill stå för sig själva. För att Fiat ska kunna slå sig in i den franska gemenskapen kommer det förmodligen att krävas en rejäl kontantinsats, något som Fiat saknar möjlighet till. Andra hinder är familjepolitik och protektionism både från franskt och italienskt. Fackliga motsättningar lär också följa. Ett djupare samarbete mellan Fiat och PSA skulle visserligen vara logiskt med tanke på att de båda biljättarna sedan 20 år tillbaka har samarbetat på den kommersiella fordonsmarknaden.

Läs mer