Fiat Viaggio – Dodge Dart blir italienare

Fiat fortsätter att blanda italienska gener med amerikanska och tvärtom. Nu är det Dodge Dart som ska bli Fiat och kommer då att gå under modellnamnet Viaggio. Kina är den huvudsakliga marknaden men den kan komma hit som avlösare till trögsäljande Bravo.

På bilsalongen i Peking nästa månad ska Fiat visa upp nya modellen Viaggio, som enligt Automotive News Europe inte är någonting annat än en Dodge Dart (bilden ovan samt bildgalleriet nedan) som visades på Detroitsalongen tidigare i år. Dodge Dart är i sin tur baserad på Alfa Romeo Giulietta, så en italiensk bil som blivit amerikansk har blivit italiensk igen... fast kinesisk eftersom den ska byggas i Kina för den kinesiska marknaden av Fiats samarbetspartner Guangzhou Automobile Group.

 Fiat behöver en lyft i sin försäljning och då passar den expansiva kinesiska marknaden perfekt. Dock har det italienska märket hittills inte rosat de kinesiska vägarna, förra året sålda man bara omkring 1500 bilar där. Men det ska man ändra på och siktet är inställt på 300000 bilar redan 2014. Till sin hjälp har man alltså modellen Viaggio (inte Piaggio utan Viaggio som är det italienska ordet för att färdas). Bilen ska byggas i Guangzhous nya fabrik som initialt har ett årligt produktionsmål på 140000 bilar. Den siffran väntas skruvas upp till 250000 bilar inom några år.

 Fiat Viaggio kommer i Kina att säljas med Fiats 1,4-litersmotorer, både som sugvariant och med överladdning. Med 4,67 meter på längden är den storleksmässigt i paritet med Ford Focus sedan som säljs i östra delarna av Europa, i Ryssland samt i Kina. Fler karossversionen är eventuellt också aktuella.

 Men vad har då Viaggio med oss nordbor att göra? Jo, det är helt enkelt så att Viaggio kan vara aktuell för export till Europa. I så fall som ersättare till dagens Bravo som säljer trögt. Bravo behöver dessutom en avlösare med tanke på att den kom 2007.