Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091013-fiat-jeep-ryssland
091013-fiat-jeep-ryssland
091013-fiat-jeep-ryssland
091013-fiat-jeep-ryssland Foto: FPI Studios

Fiat vill bygga Jeep i Ryssland

Den omaka kombinationen Jeep och Ryssland kan snart bli verklighet. ”Vår dröm är att tillverka Jeep i Ryssland”, säger Fiats vd Sergio Marchionne. Rysslands premiärminister Vladimir Putin håller med och tror att den amerikanska terrängbilen skulle passa bra på Rysslands trasiga vägar.

 Fiat vill starta tillverkning av Jeep-bilar i Ryssland. Budskapet var tydligt när Fiats vd Sergio Marchionne besökte Moskva i förra veckan. Marchionne var i Moskva för att skriva under ett avtal mellan Fiats amerikanska dotterbolag Case New Holland Inc. och ryska Kamaz om upprättandet av ett joint venture. Fiat, som numera kontrollerar Chrysler-gruppen och de märken som ingår, har uppenbarligen som mål att utvidga verksamheten till den växande ryska bilmarknaden.

Den ryske premiärministern Vladimir Putin fanns på plats i Moskva och att döma av hans uttalande ställer han sig bakom Fiats planer.

– Det är stor efterfrågan på suvar i Ryssland med tanke på att vi fortfarande har ett stort antal vägar att bygga, sade Putin.

Stora delar av det ryska vägnätet är i undermåligt skick, de knaggliga vägarna anses som ett av de stora problemen för den ryska tillväxten. Industrianalytiker ser dock Putins uttalande om Jeep-produktion i Ryssland som ett försök att få in mer västerländsk teknik i landet. Mycket tyder på att han kommer att lyckas. Renault har meddelat att man ska investera i Lada och förse det legendariska ryska bilmärket med nya plattformar och produktionsverktyg. Fiat ska dessutom fördjupa sitt samarbete med ryska Sollers som tillverkar små och mellanstora personbilar. Icke att förglömma är Magnas köp av Opel som bland annat innebär att Opel kommer in på den ryska marknaden. 

Läs mer