Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101025-fiat-alfa-romeo-vw
101025-fiat-alfa-romeo-vw
101025-fiat-alfa-romeo-vw
101025-fiat-alfa-romeo-vw

Fiat vill inte sälja Alfa Romeo trots miljardförluster

Volkswagen har gjort vissa närmanden men Fiat vill inte sälja Alfa Romeo. Detta understryks återigen av Fiats vd Sergio Marchionne som vill ge det förlusttyngda Alfa en chans till.

Volkswagen vill köpa Alfa Romeo. Fiat vill inte sälja. Detta trots att det anrika italienska blöder pengar, enligt analytiker som Bloomberg har talat med kan det handla om så mycket som 2,7 miljarder kronor i förlust varje år.

I somras avslöjade anonyma VW-källor att den tyska biljätten kanske var intresserad av att köpa loss Alfa Romeo från Fiat-koncernen och förra månaden bekräftade VW-chefen Ferdinand Piëch intresset. Fiats starke man och vd Sergio Marchionne har dock varit säker på sin sak – Alfa Romeo tillhör Fiat och ska inte säljas. Hans plan är att återuppbygga Alfa Romeo till att bli ett lönsamt företag, bland annat genom nylansering i USA och lansering av nya modeller. Marchionne uppskattar att Alfa Romeo måste sälja cirka 300 000 bilar årligen för att bli lönsamt och han räknar med att det ska vara möjligt år 2013.

En viktig anledning till att Marchionne inte vill sälja Alfa Romeo trots uppvaktningen från Volkswagen antas vara att Alfa är den enda möjligheten för Fiat att utmana i premiumsegmentet. Hursomhelst verkar Fiats intresse i Alfa Romeo inte vara kortsiktigt, att vända Alfa på rätt köl är ett långsiktigt projekt.

Läs mer