Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiats Abarth-roadster baserad på MX-5 försenas

Från Detroitsalongen nås vi av uppgifter att den Mazda MX-5-baserade Fiat-roadstern, som skulle ha varit en Alfa Romeo men som troligtvis blir en Abarth, försenas med åtminstone tre månader.

Förra året avtäcktes nya Mazda MX-5, en roadster som ska få ett europeiskt syskon. Från början var det sagt att den europeiska varianten skulle komma i år och att den då skulle bära emblem från Alfa Romeo. Men förra året kom besked om att den Mazda-baserade sportbilen utan tak inte passar varumärket Alfa Romeo och att den i stället kommer att få Fiat- eller Abarth-emblem. Lägst är oddsen för att det blir Abarth.

Nya Mazda MX-5

På Detroitsalongen berättade FCA-chefen (Fiat Chrysler Automobiles) Sergio Marchionne att bytet från Alfa Romeo till Fiat/Abarth har gett förseningar.

– Det har haft en effekt. Vi var tvungna att gå tillbaka och ändra några delar på Mazda-bilen. Det lägger på tre eller fyra månader, sa Marchionne till media på plats, syftandes på att lanseringsdatumet skjuts fram i tiden.

– Jag tror det hade varit orättvist om vi hade gjort den bilen till en Alfa Romeo, med tanke på den riktning vi tagit med Alfa Romeo hade det blivit orättvist.

Om Mazda MX-5 i italiensk kostym blir en Abarth är det ingen direkt överraskning då det har snackats ett tag om att Abarth ska få en sportbil i modellprogrammet. Om MX-5 blir en Fiat kan den komma att heta Barchetta.

Noterbart är att fantastiska Alfa Romeo 4C, som nyss presenterats som Spider (igen), från början var tänkt att bli en Abarth-modell.

På bilden ovan ses Bertones Fiat Barchetta Concept från 2007.