Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070903-fiat-panda-aria070903-fiat-panda-aria070903-fiat-panda-aria
070903-fiat-panda-aria

Fiats miljökoncept Panda Aria

På Frankfurtsalongen som börjar nästa vecka ska Fiat visa upp sin främsta miljösida. Det gör den italienska biltillverkaren genom att presentera supersnåla konceptbilen Panda Aria.

Syftet med Panda Aria är att visa upp de olika miljövänliga teknologier som Fiat planerar att introducera i sina framtida bilar. Koldioxidutsläppen anges till superlåga 69 gram per kilometer. Bilen är laddad med en tvåcylindrig turbomotor på 0,9 liter med 80 hästkrafter. Den kan drivas med vanlig bensin och vätgas.

Dessutom har bilen Fiats nyutvecklade stopp/start-teknik som gör att motorn stängs av vid tomgångskörning. Så fort bromspedalen släpps upp eller en växel läggs i så startar motorn igen. Bränsleförbrukningen sägs minska med tio procent med denna teknik. Pirellidäck med lågt rullmotstånd bidrar också till lägre bränsleförbrukning och mindre miljöpåverkan. För att ytterligare gå i miljöns tecken så är stora delar av bilens exteriör och interiör tillverkad av återvunnet material.

För att få föraren att köra så miljövänligt som möjligt så registrerar bilen all körning. Föraren kan därefter ta med sig bilens data in till sin hemdator och analysera sin körstil och dessutom få tips på hur man kan köra med snålt och miljövänligt.