Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101027-marchionne-fiat
101027-marchionne-fiat
101027-marchionne-fiat
101027-marchionne-fiat

Fiats vd väcker ilska i Italien

Fiat-gruppens vd Sergio Marchionne har rört upp en känslostorm i den italienska bilindustrin. Marchionne har fått utstå hård kritik efter sitt uttalande om att de italienska bilfabrikerna är slöa.

Fiats frispråkige vd Sergio Marchionne är inte Italiens favorit just nu. Marchionne väckte ont blod när han i helgen uttalade sig om den italienska bilindustrin på ett allt annat än positivt sätt. På bästa sändningstid sa Marchionne, som vid 14 års ålder flyttade till Kanada, att Fiat skulle prestera bättre resultat om man bortsåg från den italienska verksamheten.

Marchionne berättade vidare att de fem italienska bilfabrikerna inte kan matcha produktiviteten hos Fiats enda fabrik i Polen. Marchionnes uttalande kommer synnerligen olägligt efter en utdragen strid mellan Fiat och flera fackförbund. Flera italienska toppolitiker har rasat mot Marchionnes uttalande och påpekat att Fiat inte skulle ha varit så stort som det är om det inte vore för att de italienska skattebetalarnas pengar har räddat företaget från en kollaps.

– Jag vill påminna herr Marchionne om att Italien är det land där Fiat har sin historiska bas och där fabrikerna finns, men framförallt ett enormt arv av erfarenhet och yrkeskunnande, säger Italiens arbetsmarknadsminister Maurizio Sacconi.

Läs mer