Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: H&H Classics

Fiesta med 23 mil på mätaren och 170 000 kr på prislappen

Efter trogen tjänst hamnar de på skroten. Jag pratar om gårdagens vardagsvagnar. Som första generationen Ford Fiesta till exempel. Nu har ett exemplar emellertid ropats in för 14 625 pund, cirka 170 000 kronor, under en auktion arrangerad av H&H Classics. Summan var dubbelt upp mot det förväntade slutpriset.

Foto: H&H Classics

Bilen i fråga kan inte klappa sig själva på flygeln som duktig fraktare, mätarställningen visar blott motsvarande 23 mil. Bilen, med chassinummer BAFBUM58259, blev färdigmonterad i juli 1978 och levererades till koncernens import och exportavdelning i centrala London.

Foto: H&H Classics

Där blev den stående till 1980 då den köptes av Science Museum till en utställning om teknik för att hjälp gamla personer i och ur fordon.

LÄS MER: Bilar på auktion

2015 startade en renovering av museet och Fiestan blev kvar inne i byggnaden. Beslut togs att rädda bilen men det var lättare sagt än gjort. Tack vare en specialbyggd jigg kunde den transporteras mellan nya skrymmande hisschakt och genom smala dörrar ner till markplan – efter att inredning och drivlina tillfälligt plockats ur.

Foto: H&H Classics

Bilen registrerades in och genomgick sin första besiktning den 19 april i år och såldes i juni för 11 500 pund (ungefär 132 000 kronor) till sin första privata ägare.

Kan du inte få nog av Ford Fiesta? Läs då vår artikel där vi uppmärksammade att modellen fyllde 40 år.

https://youtu.be/wNyXGqI0J6c