Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FILM: Använd handbromsen – annars kan det gå så här illa

Denna förare av en Mercedes E-klass som du alldeles strax ska få se har väldig otur. Allt hade kunnat undvikas om hon bara hade använt handbromsen.

Egentligen heter handbromsen parkeringsbroms vilket tydligt indikerar vad den är till för, men trots det är det väldigt många som aldrig använder den, oavsett om det är en krycka mellan stolarna, en knapp på instrumentbrädan eller en pedal till vänster om broms- eller kopplingspedalen.

 Att aldrig använda handbromsen kan leda till att den en dag kärvar när man väl behöver använda den, men det kan också straffa sig på ett helt annat sätt. Till exempel som för kvinnan som du snart ska se på i nedanstående film.

 Kvinnan i sin fina, vita Mercedes E-klass backar upp för en sluttande uppfart mot en anslutande villagata. Sin förmodade vana trogen att inte använda handbromsen (liten spak till vänster om ratten i E-klass med automat, fotpedal i manuell E-klass) ställer hon bilen på vad hon tror är en plan yta. Om bilen dessutom är utrustad med automatlåda (mycket troligt) så låter hon den ligga i neutralläget.

 Kvinnan kliver ur bilen för att plocka upp något framför bilen på uppfarten. Hon kommer inte långt innan bilen börjar rulla mot henne. Förardörren kvinnan lämnat öppen slås igen när den stöter mot den Infiniti QX som står parkerad intill. Kvinnan lyckas ta sig runt bilen när den rullar och springandes bredvid öppnar hon åter förardörren för att antagligen försöka stoppa bilen på något sätt. Men bilen kör in i grinden, garageporten eller vad det nu är som är utanför övervakningskamerans synfält och kvinnan springer med ansiktet rakt in i bildörren. Vi får hoppas att hon klarade sig utan allvarliga skador. Bilen lär ha fått några bucklor, skrapmärken och skadad front.

 Kvinnan har förmodligen lärt sig läxan att fortsättningsvis använda handbromsen eller åtminstone lägga i P-läget om det är en automatlåda. Ha du också för vana att använda handbromsen, eller parkeringsbromsen som kan vara benämningen att lägga på minnet.

https://youtu.be/XY3wBIuKuWU?width=575&height=353