Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FILM: BMW löper amok och kraschar rejält

Nu ska du få se en film som får en att bli lite illamående. Det hela utspelar sig i en BMW i Sydkorea som av någon anledning löper amok. Föraren kryssar i hög fart mellan andra fordon tills det helt plötsligt tar tvärstopp.

Följande film har hittats av lokala medier i Sydkorea då de nyhetsrapporterade om en Hyundai Sonata av senaste generation som ska ha självaccelererat och i hög fart orsakat en olycka.

 I filmen får vi se en BMW av X-modell köra väldigt snabbt på motorvägen ner mot Gula havet (havet mellan Kina och Nord- och Sydkorea).

 Föraren i bilen kör i sicksack mellan de andra fordonen som nästan ser ut att stå stilla. När föraren väljer att lämna vägrenen och lägga sig i filen längst till vänster inträffar det hemska. Framförvarande fordon bromsar in och står i princip stilla och en rejäl krasch är ett faktum. Kameran i framrutan som registrerade hela färden går sönder av krafterna och vi får inte se mer.

 Vad som orsakade att BMW:n löpte amok på sydkoreansk motorväg vet vi inte. Kanske var det en galen förare men enligt något otydliga sydkoreanska sajter kan det röra sig om att BMW:n självaccelererade, alltså att gaspedalen fastnade eller liknande. Frågan är då varför föraren ser ut att inte försöka göra något? Man tycker att föraren borde kunna bromsa, slå av tändningen, dra i handbromsen eller välja att ligga i vägrenen mot muren till höger.

 Notera att ljudet är väldigt dåligt på filmen och att vi visar den något mildare versionen av filmen som finns på YouTube. Klicka här för den extremt trögladdade versionen på en sydkoreansk filmsajt där man får se kameran slockna.

https://youtu.be/4EKKyLltDdw?width=575&height=353

Varför har detta filmats?

Många är ni som ställer frågan hur det kommer sig att så många incidenter finns på film. Sitter alla med mobilkameran i handen när de kör? Nej, i princip väldigt sällan.

I stället är det så att i många länder i främst Sydostasien samt i Ryssland är det mycket vanligt med  kameror monterade på instrumentbrädan/i framrutan som filmar färden. Det är försäkringsbolagen som önskar/kräver  det för eventuella olycksutredningar plus att det i vissa länder ger lägre  försäkringspremie för bilägaren som har kamera monterad i bilen.