Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hennessey Venom GTHennessey Venom GTHennessey Venom GT
Hennessey Venom GT

FILM: Hennessey Venom GT är ”världens snabbaste bil”

Det börjar bli smått komiskt när Hennessey fortsätter sin jakt på fartrekord efter fartrekord. Deras Venom GT nådde nyligen 427,6 km/h och nu hävdar Hennessey att det gör bilen till världens snabbaste.

Amerikanska Hennessey Performance Engineering har länge talat varmt och runt om sin Lotus Exige-baserade supersportbil Venom GT. Att den är snabb råder det ingen tvekan om. Den 1262 hästkrafter starka och 1244 kilo lätta bilen avverkade i slutet av förra året 0-370 km/h på hypersnabba 19,96 sekunder för att bara knappt ett par månader senare slå ny världsrekordtid på 0-300 km/h. 13,63 sekunder stannade stoppuret på.

 Nu hävdar Hennessey att deras Venom GT är världens snabbaste bil efter att de i februari dragit en repa på start- och landningsbanan på amerikanska marinens flygbas i Lemoore i Kalifornien.

 Då banan endast tillät 3,2 kilometers körning fick de slå av på takten vid 427,6 km/h. Därmed är Venom GT enligt Hennessey själva världens snabbaste produktionsbil.

 Men vad då världens snabbaste, tänker du? Bugatti Veyron Super Sport har ju uppmätts till 431,072 km/h vid ett verkligt officiellt hastighetsrekord där man räknar ut snittet mellan två repor som körs fram och tillbaka, helt enligt regelboken.

 Jo då, så är det, men Hennessey räknar inte det som något rekord. De säger att Bugatti Veyron Super Sport är hastighetsbegränsad till 415 km/h vid leverans till kund så därmed kan den inte vara snabbare. Dessutom behöver Veyron Super Sport mer än 6,4 kilometer på sig för att nå sin toppfart och det diskvalificerar den, tycker amerikanerna.

 Hennessey lovar att komma tillbaka med fler hastighetsrekord eftersom de skriver att de behöver en längre bana för att kunna avgöra Venom GT:s verkliga toppfart.

 Vi skulle vilja se dem återkomma när de har satt hastighetsrekord enligt konstens alla regler, det vill säga två körningar, en fram och en tillbaka, där man sedan räknar ut medelhastigheten. Då sker det på lika villkor.

 Det ska tilläggas att Hennessey Venom GT är en hårt trimmad bil baserad på en annan bil (Lotus Exige). Det är okänt hur många exemplar som byggts men förmodligen kan de räknas på ena handen, maximalt två händer. Hennessey har tidigare sagt att 29 bilar ska byggas. Det kan jämföras med Bugatti Veyron som byggts i flera hundra exemplar och som är en standardbil (dock inte standard i ordets vanliga bemärkelse) som inte baseras på någonting annat och har 1200 hästkrafter som original utan vad man kan kalla trim.

 Bugatti är dessutom på gång med en Super Veyron som sägs toppa 463 km/h och göra 0-100 km/h på 1,8 sekunder. Dagens Veyron Super Sport gör 0-100 km/h på 2,5 sekunder. Venom GT är en tiondel långsammare, nämligen 2,6 sekunder.

 Hur som helst. Venom GT är snabb och låter gott, det får vi både se och höra i filmen nedan.

https://youtu.be/1d9y2SFLl44?width=575&height=353