Film: Holländsk superbil får tufft teleskoptak

Känner du inte till företaget och supersportbilen Savage Rivale, må du vara förlåten. Nu har den hollänska firman dock utvecklat en ny takkonstruktion, en konstruktion som är värd att fascineras av.

Holländare är ett folkslag som kan hitta på lite vad som helst, verkar det som. Från att bygga remdrivna bilar som gick lika fort bakåt som framåt (Daf/Volvo 66) till att försöka ta över svenska bilfabriker, och vidare till att bygga supersportbilar.

Företaget Savage Rivale är dock inget som fastnat i var mans minne, och kanske är det inte så konstigt. Andelen småskaliga supersportbilsfirmor (med stora planer) är stor runt om i världen. Varje land med självaktning ska ha en egen firma som drömmer om att bli en ny Pagani eller Koenigsegg.

Haag-baserade firman Savage Rivale är en bil som främst verkar finnas på olika datorrenderingar, även om bilder på Internet avslöjar att i alla fall ett eller ett par prototypexemplar även existerar i verkligheten. Företagets stora grej är att man lyckats göra en fyrsitsig, och fyrdörrars, supersportbil. Fram- och bakdörrar är båda av måsvingetyp, men bakdörrarna öppnas bakåt, mot bakluckan till. Under huven sitter en 6,2-liters V8 med 670 hästkrafter och 730 newtonmeters vridmoment. 0-100 ska gå på 3,4 sekunder, och toppfarten vara över 330 km/h.

Bilen är dessutom även en plåtcabriolet, och för att ytterligare öka de annorlunda och utmärkande dragen har man nu låtit utveckla en helt ny, och häftig, takkonstruktion. Modellen heter Roadyacht GTS och konstruktionen sägs vara inspirerad av venetianska persienner, Taket består på ett gäng taksektioner i kolfiber som skjuts ut ur bakluckan med ett teleskoprör. Fördelen med detta, förutom coolhetsfaktorn, är att det ska ta mindre plats i bagageutrymmet i hopfällt skick. Savage Rivale säger att utvecklingsarbetet fortfarande har omkring ett år kvar, innan det ska hamna i produktionsbilar. Den som lever får se hur det blir, tills dess kan vi om inte annat fascineras av det på filmen här nedan.