Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FILM: Teslas autopilot nära ny krock – föraren räddar i sista stund

Teslas autopilot har fått skulden i flera uppmärksammade olyckor. Nu finns för en gångs skull filmbevis för när systemet fallerar – och en uppmärksam förare räddar i sista stund.

https://youtu.be/kgtOYrqYhpg

Filmen, som lades upp på Youtube tidigare i veckan och som du kan se ovan, visar när det blir riktigt nära ögat. Jon Hall, som är Tesla-entusiast och Uberförare, hade plockat upp två kunder för att köra dem hem och just hunnit övertalat sina passagerare om att lägga handpenning för en 

Model 3, när bilen närmar sig en kö av stillastående bilar i högerfilen.

Den fil som Tesla-föraren ligger i är dock fri från bilar… fram tills det att en bil i högerfilen blinkar och svänger ut. Teslas autopilot verkar varken uppfatta den blinkande och svängande bilen, eller anpassa hastigheten till de långsammare bilarna i högerfilen, men tack vare den uppmärksamme föraren blir det inte mer än en nära-ögat-upplevelse. Man kan genom ett pipljud i filmen höra hur autopilotsystemet avaktiveras.

Nog för att Teslas autopilot, likt exempelvis Volvos och Mercedes självkörande system, i dag är av den typ som kräver förarens vakande öga – men filmen visar ändå med stor tydlighet hur det är viktigt att inte sätta alltför stor tilltro till självkörande systems funktioner, i alla fall ännu. Människa vs maskin, 1-0.