Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Film visar att dödsolyckan med självkörande Uber-bil var oundviklig

Polisen i Tempe, Arizona, har efter att ha tittat på filmmaterial från dödsolyckan nu uttalat sig. Enligt deras utsago var olyckan i princip oundviklig.

I söndags vid 22-tiden lokal tid i orten Tempe i amerikanska Arizona körde en självkörande Uber-bil av modell Volvo XC90 på en 49-årig kvinna så pass allvarligt att hon avled av skadorna vid ankomst till sjukhus. Tidiga rapporter pekade på att bilen, som inte innehåller Volvos självkörande teknik förutom grundläggande detaljer utan i stället Ubers egenutvecklade autonoma system, inte reagerade på fotgängaren som kom ut på gatan, något som har lett till diskussioner på alla möjliga nivåer, även inom de högsta nivåerna i bilbranschen.

Tidigt kom även uppgifter om att kvinnan som blev ihjälkörd agerade felaktigt och den bilden bekräftas nu av polisen i Tempe som har sett den film som spelades in via kameror på Ubers självkörande bil.

Tempes polischef Sylvia Moir säger till San Francisco Chronicle att kvinnan gick med sin cykel vid sidan om trottoaren. Vid ett mörkare parti, där kvinnan var svår att upptäcka, vek hon av ut i trafiken, förmodligen utan att titta sig för.

– Det står väldigt klart att det skulle ha varit svårt att undvika denna kollision oavsett läge (bilen kör själv eller framförs av förare, reds anm), säger polischefen och fortsätter:

– Föraren (som agerade backupförare men inte körde, reds anm) sa att det var som en blixt, personen gick ut rakt framför dem. Hans första indikation av olyckan var ljudet från kollisionen.

Enligt polisen har man inte officiellt fastslagit vems fel det var och om något åtal kommer att väckas åt något håll. De säger också att film och bilder inte kommer att offentliggöras medan undersökningen pågår, en undersökning som förmodligen drar ut på tiden för att hinna analysera samtliga möjliga alternativ till olyckan som är den första mellan en självkörande bil och en fotgängare.

Ubers självkörande bil höll ungefär 61 km/h vid olyckstillfället.