Volvo S60 Polestar

Filmen om Volvo S60 Polestar

För ett par veckor sedan gick mångas dröm i uppfyllelse – Volvo S60 Polestar går i serieproduktion. Här får vi på film följa med racerföraren Robert Dahlgren i en del av utvecklingen av bilen.

Volvo S60 Polestar hade i konceptform 508 hästkrafter och gjorde 0-100 km/h på 3,9 sekunder. Riktigt så vass är inte S60 Polestar när den nu har nått serieproduktion, Polestar första serieproducerade bil för övrigt.

 När den nu lanseras nere i Australien har Polestar valt att göra den lite mer sansad, exempelvis har man valt Volvos sexstegade AWF21-automatlåda i stället för en förstärkt version av den sexväxlade, manuella lådan M66C som fanns i konceptbilen. Det är en av de troliga anledningarna till att den bil som nu går i produktion ”endast” har 350 hästkrafter i stället för 508.

 350 pållar räcker ändå ganska långt. 4,9 sekunder behövs för att nå 100 km/h. Det är exempelvis en tiondel snabbare än en Audi S4 och bara två tiondelar långsammare än en Audi RS4 Avant som har V8-muskler och 450 hästkrafter.

 Lägg därtill ett chassi med tillbehör som har optimerats av Polestar, ett gäng som har många års erfarenhet av att bygga bilar som ska gå snabbt på bana. Det finns med andra ord många anledningar att tro att serietillverkade S60 Polestar är riktigt rolig att ratta.

 För att få bilen precis så som Polestar vill ha den har man avverkat tusentals testmil i olika miljöer. I filmen nedan får vi hänga med racerföraren Robert Dahlgren, med 20 års erfarenhet från tävlande varav tio år med Volvo och Polestar, under en del av utvecklingen av bilen.

 Så här sa Robert Dahlgren för ett par veckor sedan:

 – Volvo S60 Polestar är en bil som vi är mycket stolta över. För allra första gången kan vi erbjuda en serietillverkad bil som är utvecklad av oss på Polestar till försäljning. Det är första, men, åtminstone om jag får bestämma, definitivt inte sista gången vi bygger en egen version av Volvo där vi optimerar bilen som vi själva vill ha den.

 Vi håller tummarna för att Robert Dahlgren får bestämma och så håller vi extra många tummar för att S60 Polestar blir en succé nere i Australien, för då är chansen större att vi får se den även i Sverige.

https://youtu.be/OkreU3EHeFg?width=575&height=353