Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisker Karma byggs om till V8-besten Destino

Fisker Karma går ett ironiskt öde till mötes. När konkursen för Fisker ser ut att bli allt mer oundviklig visar många ägare och återförsäljare intresse för att låta Bob Lutz sätta i V8-motorer i stället.

Kommer du ihåg före detta GM-chefen Bob Lutz nya projekt VL Automotive? När VL Automotive presenterade sig själva och bilen Destino blev uppmärksamheten endast marginell men nu verkar det som att VL Automotive kan komma att spela en betydligt större roll än planerat. VL Automotives affärsidé är nämligen att köpa Karma-bilar utan hybriddrivlinan och sätta i en stor Corvette-V8, och det är precis vad många Karma-ägare verkar vilja göra nu när Fiskers öde blir allt mer ovisst.

 Amerikanska Wards Auto rapporterar att VL Automotive inte alls står och faller med Fisker, tvärtom. Bob Lutz säger till Wards Auto att man redan har köpt 20 Karma-exemplar som helt saknar batterier, bensinmotor och elmotor men också att man ser över möjligheterna att köpa loss bilar från amerikanska återförsäljare som har svårt att bli av med sina Fisker-bilar. Enligt Lutz har ett hundratal Karma-ägare därtill hört av sig och visat intresse för att bygga om sina hybrider till V8-monster.

 Att bygga om sin Karma till en Destino kostar mellan 85 000 och 95 000 dollar, cirka 550 000–620 000 kronor. För priset får man en bil som ser ut som en Karma, bortsett från en lätt förändrad front och nya märken, men som drivs av en 6,2-liters LT1-V8 från Corvette som ger 455 hästkrafter. För det högre priset får man i stället en kompressormatad LS9-V8 som ger 638 hästar. Att Fisker Karma, som har en uttalat miljövänlig profil med hybriddrilina, solceller på taket och återvunna inredningsmaterial, kan komma att sluta sina dagar som en bensinslukande prestandasedan får minst sagt ses som ödets ironi.