Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110322-fisker-karma-start110322-fisker-karma-start110322-fisker-karma-start
110322-fisker-karma-start

Fisker Karma – produktionen äntligen igång

Första gången vi hörde talas om Fisker Karma var i januari 2008. Nu, drygt tre år senare, har tillverkningen av den eleganta plug in-hybriden äntligen kommit igång hos Valmet i Finland.

Danske bildesignern Henrik Fiskers skapelse Fisker Karma väckte stor uppståndelse på 2008 års bilsalong i Detroit. Jämfört med andra hybridbilar var den stora fyradörrarssedanen vacker, exotisk och såg mycket lovande ut. Sedan dess har det flera gånger om sagts att lanseringen varit mycket nära men än har vi inte sett någon Karma ute på vägarna. I september förra året visades den första helt färdigbyggda Karman så som de ska se ut när serietillverkningen startar. Projektet, som drivs från Kalifornien, har med andra ord gått långsamt fram men nu meddelar Fiskers finska partner Valmet Automotive att serieproduktionen startade i fabriken i Uusikaupunki (Nystad) tidigare i mars.

Valmet säger att tillverkningen har startat i lugnt takt och att man hoppas vara uppe i full kapacitet till hösten. De första bilarna ska vara färdiga att levereras till återförsäljare i Europa och USA redan den här månaden. Fisker uppges ha drygt 3 000 beställningar på Karma och Valmets mål är att kunna leverera bilar till alla dessa kunder under 2011. Under det friskt formgivna finns en spaceframekonstruktion i aluminium och ett hybridsyste som Fisker kallar Q-Drive. Systemet består av två 210-hästars elmotorer som driver på bakhjulen och en 2,0-liters fyrcylindrig turbomotor med direktinsprutning som ger 260 hästkrafter. Förbränningsmotorns ska framförallt arbeta som generator och ladda litiumjonbatterierna med kraft. Systemet kan köras upp till 80 kilometer enbart på elektricitet men om förbränningsmotorn hjälper till utökas räckvidden till 480 kilometer.

Läs mer