080623-fisker-europa

Fisker Karma redo för Europa-debut

Plug-in-hybriden Fisker Karma står nu i startgroparna inför sin Europa-lansering. Firman Nelleman Holding AS kommer att distribuera bilen i Skandinavien och de första bilarna kommer till Sverige redan nästa år.

Kanske är det nu dags att tacka våra oftast bespottade politiker. Generösa förmåner har nämligen skapat en miljöbilsmarknad som har få motsvarigheter i Europa, för att inte säga världen. Och det är tack vare dessa förmåner vi även kommer att få se de extremt omskrivna bilarna Tesla Roadster och Fisker Karma på våra svenska vägar. Det har sedan en tid tillbaka stått klart att Teslas elsportbil Roadster, såväl som Fiskers plug-in-hybrid Karma kommer att säljas på den svenska marknaden. Det blir det Danmarkbaserade företaget Nelleman Holding AS som får uppgiften att sälja Fisker Karma i Danmark, Norge och Sverige.

Fisker är övertygade om att det kommer att finnas en marknad för den exklusiva hybridsedanen i Skandinavien. Man säger sig redan ha tagit emot 800 beställningar. Vilket får ses som ganska mycket med tanke på att den totala årsproduktionen kommer att uppgå till 15 000 bilar. Att då ha sålt 800 bilar i endast tre små länder innan bilen ens har släppts är ganska bra jobbat. När Fisker nu har bestämt sig för att skeppa bilar från Kalifornien ända hit till kalla Norden får vi hoppas att kunderna inte sviker. Priset kan dock utgöra ett hinder. Det finns inga officiella uppgifter ännu men prislappen blir säkerligen jämförbar med Tesla Roadsters, det vill säga minst 800 000 kronor och uppåt. Men då ska man tänka på att man får en rymlig bil med fyra dörrar som går att köra utan några som helst utsläpp, och som kan laddas via det vanliga eluttaget.

Läs mer