090114-fisker-karma-s

Fisker Karma S avtäckt

Jämsides med plug in-hybriden Karma visar Fisker Automotive ytterligare en nyhet på Detroitsalongen. Nyheten är att den fyrsitsiga sedanmodellen har förvandlats till plåtcabriolet med böljande former och plats för fyra.

Bilsalongen i Detroit kommer att skrivas in i historieböckerna som en av de viktigaste händelserna för den lilla biltillverkaren Fisker Automotive. I den stora motorstaden visas nämligen företagets första produktionsklara modell – Fisker Karma. Men frågan är om inte den på förhand så omtalade plug in-hybriden hamnar i skuggan av ett nytillkommet syskon. Fisker Karma S är än så länge bara en konceptbil, men det verkar redan vara klart att modellen får säljstart kort efter att Karma börjar säljas i slutet av året.

Karma S är enkelt förklarat en vanlig Karma som har förvandlats till en tvådörrars plåtcab med plats för fyra. Under det friskt formgivna skalet är det mesta vara oförändrat jämfört med sedanmodellen. Båda bilarna bygger på en spaceframekonstruktion i aluminium. Hybridsystemet, som Fisker kallar Q-Drive, är även det detsamma. Systemet består av två 210-hästars elmotorer som driver på bakhjulen och en 2,0-liters fyrcylindrig turbomotor med direktinsprutning som ger 260 hästkrafter. Förbränningsmotorns främsta uppgift är att agera generator och ladda lithiumjonbatterierna med kraft. Systemet kan köras upp till åtta mil enbart på elektricitet. Om förbränningsmotorn hjälper till utökas räckvidden till 48 mil. Karma och Karma S kan laddas från vilket vanligt eluttag som helst.

Produktionen av Fisker Karma kommer att ske av finländska Valmet. Årstakten blir 15 000 bilar. Fisker har ännu inte sagt om Karma S är inräknad i den siffran. Grundpriset i USA blir drygt 700 000 kronor, lita på att den siffran blir högre för europeiska köpare.

Läs mer