Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080715-fisker-karma-finland
080715-fisker-karma-finland
080715-fisker-karma-finland
080715-fisker-karma-finland

Fisker Karma ska byggas i Finland

Häromveckan stod det klart att finländska Valmet förlorar kontraktet att bygga Porsche Cayman och Boxster. Nu kan dock finländarna glädja sig åt uppgiften att bygga plug in-hybriden Fisker Karma.

I slutet av juni meddelade Porsche att tillverkningen av modellerna Boxster och Cayman ska tas över av österrikiska Magna Steyr. Därmed ska den nuvarande tillverkningen i Uusikaupunki i Finland som utförs av Valmet Automotive avslutas. Bytet ska dock inte ske förrän om fyra år, i samband med att kontraktet mellan Porsche och Valmet löper ut. Beskedet att Porsche inte planerar att förnya kontraktet med Valmet kom som ett hårt slag mot den finländska industrin, då Porsche har varit en storkund sedan flera år tillbaka. Men nu kan våra grannar i öst pusta ut, delvis i alla fall. Även om uppdraget från Fisker är ett välkommet tillskott till verksamheten motsvarar det inte uppdraget att bygga Boxster och Cayman åt Porsche.

Fisker Automotive Inc. låter nu meddela att de har kontrakterat Valmet för tillverkningen av de första produktionsexemplaren av plug in-hybriden Karma. Kalifornierna på Fisker säger också att den första bilen ska stå färdig under det fjärde kvartalet 2009. Valmet ska emellertid inte bygga alla Karma-bilar. Inledningsvis blir Valmet ensamma om att bygga Karma, men framöver ska tillverkning starta även i USA. förhoppningen är at årsproduktionen ska uppgå till 15 000 bilar. I dagsläget verkar det ändå vara så att det blir Valmet som ska förse Norden med Karma-bilar. Fiskers vd och grundare Henrik Fisker säger i ett pressmeddelande att han är mycket nöjd med att ha kontrakterat just Valmet. Valmet anses vara idealt då de erbjuder den kvalitet och snabbhet som Fisker efterfrågar, samtidigt som det inte är en nackdel att fabriken ligger i Norden. Fisker räknar med att mer än hälften av all försäljning kommer att ske utanför USA och majoriteten av bilarna finner troligtvis sina hem i norra Europa.

Läs mer