Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071026-fisker-hybrid
071026-fisker-hybrid
071026-fisker-hybrid
071026-fisker-hybrid

Fisker plug-in-hybrid kommer 2009

Det lilla bilbyggarföretaget Fisker har nu släppt en första officiell bild på den sportiga plug-in-hybrid som de tidigare annonserat om. Den vackra karossen ska enligt uppgift kunna rulla mer än åtta mil enbart med elmotorn.

Bakom Fisker står danske Henrik Fisker – en man som vi vet vad han går för bakom ritbordet. Han är ansvarig för designen av både Aston Martin DB9 och BMW Z8. Hans företag Fisker bygger för tillfället två bilar – Tramonto som är en ombyggd Mercedes SL 55 AMG samt Latigo CS som är en omgjord BMW 6-serie. Om knappt två år kommer tredje bilen från det lilla företaget som är baserat i Kalifornien. Bilen, som syns på bilden ovan, är speciell på många sätt. Den är byggd på en helt egen plattform och kommer att vara försedd med diesel- eller bensinmotorer i kombination med en elmotor med plug-in-möjligheter. Fisker har ett partneravtal med Quantum Fuel Systems Technologies som i sin tur äger delar av Advanced Lithium Power vilket lär betyda att hybridbilen kommer att använda sig av litiumjon-batterier.

Elmotorn kommer ensam – på en uppladdning – att kunna driva bilen i drygt åtta mil och i kombination med förbränningsmotorn blir aktionsradien hela 100 mil.

Fiskers plug-in-hybrid kommer att debutera på Detroitsalongen i januari för att sen finnas till försäljning någon gång under 2009, i alla fall enligt företagets planering. Fisker hoppas på att sälja runt 15 000 bilar per år till ett pris av 600 000 kronor styck. Man får hoppas att deras drömmar och planer slår igenom, för en snyggare fyrdörrars miljövänlig plug-in-hybrid har vi väl knappast skådat tidigare?