Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Redebo (Reddit)

Fjäril slog ut Tesla Autopilot

Teslas Autopilot-funktion hyllas världen över, men det är inte mycket som behövs för att sätta den ur spel.

Det är en Reddit-användare som berättar om en lite annorlunda incident när denna körde sin Tesla Model S utanför Las Vegas i söndags. I knappt 140 km/h lät föraren bilen köra själv, men så plötsligt började bilen varna med rött blinkande ljus samtidigt som den bad föraren att ta över körningen. Farten sjunker och meddelandet ”Minskad radarsynlighet” uppenbarar sig i informationsdisplayen.

Föraren stannade vid en bensinmack och fruktade det värsta – att hans dyra elbil hade gått sönder på något vis. När han klev framför bilen blev hans varse vad det var som hade satt bilens autopilot ur spel – en stor nattfjäril. Den hade fastnat rakt på bilens främre sensor.

Föraren tog en fönsterskrapa och skrapade bort (o)djuret och så fungerade bilens självkörande system igen.

Nattfjärilar ska inte längre vara ett problem.

Med anledning av det inträffade passade sajten Tech Insider på att kontakta Tesla Motors för att höra sig för om systemets sårbarhet. Tesla svarade att denna incident är exceptionellt ovanlig och att detta inte längre är ett problem med Model S efter ansiktslyftet eftersom radarsensorn numera är gömd bakom den täckta ”grillen”. Vi ställer oss frågande till det sistnämnda eftersom sensorn i princip borde kunna blockeras även om den är dold.