Fler alkoholtester om kvinnor och äldre får välja

Tre av fyra vill ha fler alkoholtester i trafiken, visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget If som undersökt vad 3 500 svarat. Bara en procent efterlyser färre kontroller.

Varje dag körs 14 000 bilar av rattfulla människor enligt Trafikverket, och enligt försäkringsbolaget If:s informationschef Caroline Uliana väntas de stundande julbordstiderna dra upp antalet ännu lite till.

– Vi vet att många olyckor beror på rattonyktra förare. I samband med julborden tar många bilen hem fastän de inte borde. Vår undersökning visar att svenskarna ser allvarligt på detta och vill att polisen gör fler tester än i dag.

Kvinnor och äldre är för hårdare tag mot rattfylleri i större utsträckning än män. Av de 75 procent som svarade att de var för fler alkohol- och drogkontroller i trafiken av totalt 3 554 svar var kvinnor och äldre bland de som i större utsträckning var för fler tester.

Anledningen till fyllekörningar kan enligt Caroline Uliana vara vädret som kan vara en faktor till att man trots bättre vetande tar bilen.

– Särskilt om vädret är decemberruggigt kan bilen vara lockande, men lämna ändå bilen hemma när julbord glöggfestligheter står för dörren. Det är inte värt det.