Fler än hälften kuggas på körkortsutbildningen

Allt fler är sugna på att ta körkort i Sverige men andelen som lyckas genomföra ett godkänt körkortsprov blir allt mindre. Mindre än hälften lyckas visar Trafikverkets senaste siffror.

Köerna till teoriprov och uppkörning är rekordlånga, uppemot två, tre månaders väntetid gäller. Anledningen till att köerna är längre än någonsin tidigare är att allt fler vill ta körkort samtidigt som allt färre klarar körkortsproven. Enligt Trafikverkets senaste siffror är det i år färre än hälften som klarar sig genom utbildningen med godkänt resultat. För tre år sedan såg statistiken bättre ut då fler än hälften lyckades ta sig genom körkortsutbildningen.

– Många kör upp utan tillräckliga kunskaper. Det är många som chansar och kör upp både två och tre och fyra och fem gånger, säger trafikläraren Kevin Ayaz till Sveriges Radio.

Statistiken för i år (januari till och med augusti) säger att endast 45 procent av dem som gör teoriprovet klarar godkänt resultat medan 48 procent klarar uppkörningen.

– Man tar lite för lätt på det här med körkortsutbildning och kommer för tidigt till prov, säger Kristina Hagberg, chef för Trafikverket Förarprov, till Sveriges Radio.

Hittills i år har det utfärdat 19 procent fler körkortstillstånd än under samma period förra året.

Tycker du det är för kostsamt att gå körkortsutbildningen? Testa då Bonniers Trafikskola som Teknikens Värld driver. Den innehåller teoriutbildning online och har under flera år hjälpt många personer ta klara av körkortsprovet samtidigt som pengar sparats.