Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Qimono

Fler än hälften undviker bilkörning när det snöar

Mer än hälften av de svenska bilisterna låter bilen stå om det snöar kraftigt. Det visar en ny undersökning.

Snön lyser vit på taken, och 41 procent av svenskarna har passat på att åka runt med sommardäck en eller flera gånger under vintern. Det framgår av siffrorna i däcktillverkaren Goodyears rapport Däckbarometern.

I rapporten har Goodyear sammanställt 1 038 nätintervjuer med svenska bilförare. Statistiken är oroväckande, enligt företagets Brand Executive Jenny Wahlsten.

– Under vintertid i Sverige är risken för olyckor högre. Med snö, halka eller nedkylt regn på vägarna är det livsviktigt att inte underskatta vinterdäckens funktion, säger hon.

En av frågorna i intervjuerna löd ”I vilket väder undviker du helst att åka bil?”. Nära var fjärde person, 23 procent, svarade att de inte drar sig för att köra bil i något väder.

Samtidigt uppgav alltså många att de någon eller flera gånger, kört med sommardäck fast det råder vinterväglag.

Jenny Wahlsten menar att det är oroväckande uppgifter.

Många drar sig för att köra när det är vinterväglag.Många drar sig för att köra när det är vinterväglag.Många drar sig för att köra när det är vinterväglag.
Många drar sig för att köra när det är vinterväglag. Foto: Patrik Lindgren

– En önskan är så klart att den siffran ska vara noll och att fler tar däckens funktion på allvar genom att byta i god tid, säger hon.

Över hälften av de svarande, 55 procent, uppgav att de låter bli bilen om det snöar kraftigt.

Av de svarande uppgav nära 30 procent att de har varit inblandade i någon form av trafikolycka som bilist under vinterhalvåret. Det kunde handla om till exempel viltolycka, krock eller en dikeskörning.

Det är lag på däckbyte senast 1 december om vinterväglag råder. Vinterdäcken ska sedan sitta på till sista mars, om vinterväglag råder.