Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: facebook.com/polisen

Fler drogpåverkade i trafiken än rattfulla

För en dryg vecka sedan avslutades den nationella trafikveckan som innebar fler poliskontroller längs landet gator och vägar. En hel del rattfulla förare stoppades men ännu fler drogpåverkade.

Polisen genomförde mellan den 12 och 18 mars en så kallad nationell trafikvecka med extra många trafiknykterhetskontroller. Huvudsyftet med veckan är att uppmärksamma faran med att köra onykter eller påverkad på andra sätt.

Vid avslutandet förra söndagen hade cirka 55 000 kontroller genomförts i hela landet. Kontrollerna ledde till att 171 stycken rattfulla kunde avslöjas. Med andra ord konstaterades en rattfull förare i 0,31 procent av nykterhetskontrollerna.

Antalet misstänkt drogpåverkade bakom ratten var ännu fler. 261 stycken förare förmodades ha droger i kroppen. Det motsvarar 0,47 procent av alla genomföra kontroller under veckan. Till skillnad från rattfulla får man inte omedelbart kvitto på att en person är drogpåverkad. I stället måste ett blodprov tas med efterföljande väntetid.

Att antalet drogpåverkade översteg antalet rattfulla kom inte som någon överraskning för polisen.

– En bredare mängd människor kör drogpåverkade jämfört med förr, säger trafikpolis Petra Löfvall till Sveriges Radio.

Utöver rattfulla och misstänkt drogpåverkade fann polisen under veckan även narkotika i bil i 121 fall, vapen i bil i elva fall, stöldgods i 13 fall, åtta efterlysta personer samt 13 personer som vistades illegalt i Sverige.

Polisen själva skulle vilja se samma intensitet i trafikkontrollverksamheten året runt som under nationella trafikveckan.

– Det är alldeles för sällan egentligen, med tanke på hur mycket trafiken ökat och att vi är färre poliser som jobbar med trafik. Det borde vara tvärtom, säger Petra Löfvall.