Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080818-fler-fartkameror080818-fler-fartkameror080818-fler-fartkameror
080818-fler-fartkameror

Fler fartkameror nästa år

Nästa år vill Vägverket satsa på ännu fler fartkameror utmed de svenska vägarna. Men till skillnad från tidigare är det inte säkerheten som ligger i fokus den här gången. De 100-150 fartkameror som anses behöva tillkomma ska göra det av hänsyn till miljön.

Få saker verkar engagera så mycket som fartkamerornas vara eller icke vara längs med vägarna. Vissa menar att kamerorna är verkningslösa, medan andra håller med Vägverket i dess uppfattning att fartkamerorna har stor effekt på hastigheten och säkerheten i trafiken. Vägverkets beräkningar säger att snitthastigheten utmed de kameraförsedda vägsträckorna sjunker med mellan fem och åtta procent och att antalet hastighetsöverträdelser minskar med mellan tjugo och trettio procent. Vägverkets uppfattning är att detta sparar omkring 20 liv och minskar antalet svårt skadade i trafiken med 80 personer varje år, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det är främst dessa siffror Vägverket hittills har framhållit som argument till ytterligare utbyggnad av fartkameror. Men när det nu är dags för en ny omgång kameror dyker det upp en annan anledning. Nu är det miljön som ska räddas.

– Om vi kan få trafikanterna att hålla hastigheten så är ju detta bra även ur miljösynpunkt genom att koldioxidutsläppen minskar. Huvudmålet med kamerorna har ju hela tiden varit att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken, men frågan om miljön kommer också starkt. Många röster vill ha fler kameror för att förbättra miljön, säger Håkan Gelin, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Vägverket till GP.

Just nu pågår uppförandet av de 100 nya mätstationer som tidigare aviserats och som var och en kostar omkring 500 000-600 000 kronor. När arbetet är klart i november kommer det att finnas 980 mätplatser i Sverige. Men Enligt Vägverket är det inte tillräckligt.

– Min bedömning är att systemet kan byggas ut ytterligare, det finns ett stort behov som överstiger utbyggnadstakten. Jag vet att det finns ett behov av ytterligare hundra till hundrafemtio nya mätplatser, säger Håkan Gelin till GP.

De vägsträckor Vägverket har i åtanke för nya fartkameror återfinns främst i Västsverige. Nya fartkameror planeras bland annat utmed följande vägar:

Länsväg 168 Kungälv-Marstrand.

Riksväg 44 förbi Lidköping med 90 km/h vid fyrvägskorsningar.

Riksväg 41 mellan Borås och Kinna.

E20 söder om Vara.

Läs mer