Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
KörkortKörkortKörkort
Körkort

Fler körkort borde återkallas på grund av sjukdom

Endast en liten del av de tiotusentals svenskar som varje år drabbas av sjukdomar som på ett allvarligt sätt påverkar körförmågan blir av med körkortet. Det vill Transportstyrelsen ändra på.

Varje år drabbas omkring 55000 svenskar av stroke och demens, två sjukdomsfall som ofta allvarligt påverkar förmågan att framföra ett fordon. Men av dessa är det endast ungefär 9000 som blir av med körkortet av medicinska skäl.

 Detta ser Transportstyrelsen allvarligt på och vill få till en förändring. Så här skriver Transportstyrelsens generaldirektör Staffan Wildert i en debattartikel i SvD:

”Läkare har en skyldighet att anmäla olämpliga förare till oss och det görs i allt större grad, men inte i den takt som vi önskar”.

Lars Englund är chefsläkare på Transportstyrelsen och enig med sin chef:

 – Läkare har en skyldighet att anmäla olämpliga förare, men jag vet att det är svårt och man kan bli hårdare. Det vill vi uppmärksamma, bland annat genom den här debattartikeln. Vi hoppas på en diskussion inom läkarkåren.

Sverige för ingen statistik över trafikolyckor och sambandet med sjukdomsfall. Men studier från utlandet visar att 15-20 procent av alla dödsolyckor beror på sjukdom hos föraren.

Du vet väl att Teknikens Värld driver prisbelönta Bonniers Trafikskola som är en onlinetjänst för teoriutbildning när du ska ta körkort. Med hjälp av vår trafikskola kan du spara pengar som du exempelvis kan lägga på bilen i stället. Klicka här för att komma till Bonniers Trafikskola.