Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fler nykterhetskontroller denna vecka

Från och med i dag, måndag, till och med söndag 13 december är det så kallad trafiknykterhetsvecka i Sverige. Det betyder kort och gott att antalet nykterhetskontroller ökas under veckan.

Under denna vecka, inklusive luciahelgen som nu kommer, utökas antalet nykterhetskontroller i de flesta svenska polisdistrikt. Denna så kallade trafiknykterhetsvecka är ett samarbete mellan polisen, Vägverket och NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhet).

– Hos oss får även våra utryckningspoliser i uppdrag att ta nykterhetsprov när tillfället ges, säger Tord Carlsson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen, till TT.

Tidigare har polisen fått kritik för att nykterhetskontroller ofta utförs då få rattfyllerister är ute och kör. Men Rikspolisstyrelsen håller inte med de i kritiken.

– Nykterhetskontrollerna ska ju också fungera preventivt, de ska lära alla i trafiken att de alltid kan bli kontrollerade, då spelar inte tid och plats lika stor roll – och ända tar vi rattfyllerister. Det görs också kontroller vid tider när man vet att många kanske kör rattfulla, till exempel helgkvällar, säger Björn Lidö, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, till TT.

Under förra året genomfördes 2,5 miljoner nykterhetskontroller i Sverige. I 31 204 av dessa rapporterades rattfylla. Dessa var i sin tur uppdelade i 18 915 alkoholpåverkade och 12 289 drogpåverkade. Nio av tio rattfulla är män.

Läs mer