Poliskontroll

Fler nykterhetskontroller under veckan

Julen närmar sig vilket normalt betyder ett större intag av alkohol, tyvärr även hos bilförare. Polisen kommer därför under denna vecka att satsa på extra många nykterhetskontroller.

Luciaveckan, det vill säga mellan 12 och 18 december, genomför polisen extra många nykterhetskontroller på landets vägar och gator. Att det är just luciaveckan som extrabevakas är ingen slump då julbord och andra tillställningar där alkohol är vanligt är populärt just denna vecka.

 De ökade alkohol- och drogkontrollerna är en gemensam satsning mellan Polisen, Trafikverket och NTF.

 – Alla poliser i yttre tjänst ska ägna så mycket tid som möjligt åt att kontrollera nykterheten i trafiken. Vi kommer att finnas på platser där vi vet att påverkade bilister kör, till exempel utanför systembolag och i samband med att krogar stänger. Vårt fokus är att färre ska dödas och skadas i trafiken på grund av alkohol- och drogpåverkade bilförare, säger Bengt Svensson, kommissarie, Rikspolisstyrelsen.

 Drygt 15 procent av de personbilsförare som under 2010 omkom i trafiken var alkoholpåverkade. Året var därmed ett ovanligt bra trafiksäkerhetsår sett ur perspektivet alkohol och bilkörning. Trots det är det fortfarande många, framför allt unga män, som kör bil trots att de druckit alkohol.