Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pexels

Fler positiva till jämställd bilkörning – få praktiserar det

Sett över det senaste året har svenskarnas inställning till jämställd bilkörning blivit allt mer positiv, men det är fortfarande väldigt få som delar jämlikt på framförandet av fordon.

I fjol lanserades trafiksäkerhetsinitiativet Dela Ratten som tagits fram av Ford i samarbete med NTF, MHF, MRF, If, Folksam, Bil Sweden, Continental och ABS Wheels. I samband med lanseringen passade man även på att Sifo-undersöka hur viktig jämställdheten bakom ratten är för svenskarna. Undersökningen visade att 23 procent av de svarande tyckte att ”rattjämställdhet” var något viktigt. Den visade också att det oftast var männen som satt bakom ratten när svenska par och familjer var ute på vägarna.

Nu har Dela Ratten-folkbildningskampanjen återigen ställt samma frågor via en Sifo-undersökning, och resultatet är inte detsamma. Numera anser 38 procent av de svarande att jämställdhet i ”rattfördelningen” är viktig.

– Att förändra attityder tar tid, men genom medvetet arbete från många aktörer har vi lyckats få upp frågan på dagordningen och nått en betydande förändring i attityden till betydelsen av jämställd körning. Vår uppföljande undersökning visar att nästan dubbelt så många svenskar tycker att frågan är viktig i år, jämfört med 2016, säger Erik Lindham som är informationschef på Ford Sverige.

Kampanjen menar att det är viktigt att dela på ratten mellan könen, inte minst då kvinnor i genomsnitt är orsakande till färre olyckor än män, men också då ett mer jämlikt körbeteende ger mer utvilade och erfarna förare. Dessutom menar man att jämställdhet bakom ratten bryter stereotypa könsmönster hos den yngre generationen som växer upp.

Men det är få som praktiserar jämställd bilkörning. Enligt Sifo-undersökningen är det endast 15 procent av svenska par som delar lika bakom ratten, trots att hela 91 procent av svenskarna anser att jämställdhet är en viktig fråga.

Sammanfattning av årets Sifo-undersökning:

38 % anser att det är viktigt att dela lika på körningen.

91 % av svenskar tycker att jämställdhet är viktigt.

Endast 15 % av svenska par delar helt lika på körningen.

16 % av män och kvinnor gillar att byta plats och sova på en annan sida i sängen än den normalt brukar sova på.

Bland de som anser att man mår bra av att bryta vanor säger 57,3 % att de är benägna att dela på körningen.

49 % av alla respondenter tror att trafiksäkerheten skulle öka om män och kvinnor delade mer lika på körningen

Yngre är mer benägna att bryta mönster än äldre. 58 % i åldrarna 16-34 uppger att de delar på körningen när de åker bil med sin partner, vilket kan jämföras med 44 % i åldrarna 56–79 år.