Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fler smiter utan att betala efter tankning

Även om siffrorna har sjunkit är de så kallade ”bensinsmitningarna” fortfarande ett stort problem för de svenska drivmedelsstationer. Förlustkostnaderna uppgår årligen till 25 miljoner kronor.

Under 2016 genomfördes 43 000 smitningar från notan efter tankning, det är en ökning jämfört med 2015 men ändå en bit från ett tidigare år som såg 55 000 smitningar. Fjolårets 43 000 smitningar innebär stölder som belastar omkring 1 200 drivmedelsstationer runt om i landet med 25 miljoner kronor. Det skriver Svensk Bensinhandels branschtidning Bensin & Butik.

Flera olika lösningar få att komma tillrätta med problemet har diskuterats genom åren, exempelvis pumphandtag som låser fast sig i bilen till dess att betalning har skett, men merparten av dessa lösningar skulle innebära stora investeringskostnader för drivmedelsstationerna och har därför ratats.

I stället tittar man främst på två lösningar; förskottsbetalningar och automatisk registreringsskyltsinläsning. Förstnämnda används redan på flertalet drivmedelsstationer och eliminerar problemet med smitningar helt och hållet, men har ett par nackdelar i att stationer som idkar förskottsbetalning oftast får sänkt omsättning samt att hot mot personal ökar – för att få tanka utan att behöva betala i förväg.

Inläsning av registreringsskyltar eliminerar inte problemet helt men även ganska enkelt att införa utan några större investeringskostnader. Nackdelen är att bilar med skitiga eller falska skyltar kan ta sig igenom systemet utan att behöva betala.

Av de 43 000 smitningarna i fjol polisanmäldes endast 60 procent. En låg siffra, kanske beroende på att personalen vid drivmedelsstationer vet att det sällan leder till något. Endast fyraprocent av de knappa 26 000 anmälningar om smitning ledde till utredning. Lägg dessutom till i beräkningarna att ingen fälls för enbart smitning.

Polisen har nyligen infört en ny brottskod mot smitning från drivmedelsstation. Den är 9826 och står för Stöld och snatteri av drivmedel från bensinstation (genom smitning).

Visste du förresten att en drivmedelsstation tjänar lika mycket på en kopp kaffe som en full tank bensin?