Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Logoff

Fler stulna bilar förblir försvunna

Totalt efterlystes 7 180 personbilar i Sverige under 2019, enligt statistik från Larmtjänst. Men andelen bilar som fortfarande var efterlysta vid årets slut ökar jämfört med 2018.

Att betrakta statistiken från Larmtjänst om efterlysta fordon och främst personbilar är både en positiv och en negativ läsning på samma gång. Positiv för att antalet efterlysta personbilar fortsätter att bli färre och färre, vilket är bra. Det stora arbetet på den punkten gjordes för några år sedan, vilket syns i den historiska statistiken. År 2005 efterlystes 28 793 personbilar, men tio år senare så var den siffran nere på 8 908 stycken. Volvo är det märke som stjäls mest, oavsett om vi betraktar den totala statistiken eller bara för årsmodellerna 2014-2020.

Men det negativa är att fler och fler efterlysta personbilar fortfarande är just efterlysta vid årets slut. Ökningen från 2018 till 2019 motsvarar 2,4 procent och totalt var 1 580 av de totalt 7 180 efterlysta personbilarna fortfarande försvunna vid 2019 års slut.

I Stockholms polisregion har flest fordon efterlysts och i de flesta av de sju redovisade polisregionerna står ungefär en femtedel av de efterlysta bilarna som fortfarande försvunna när 2019 tog slut. Region Syd är ett negativt undantag där 1 473 personbilar efterlystes under 2019, men där 411 fortfarande var försvunna vid årets slut.

Värt att notera är att nyare bilar (i statistiken från årsmodell 2014 och framåt) är vanligare förekommande som fortfarande efterlysta vid årets slut. Av totalt 1 886 efterlysta bilar av årsmodell 2014-2020 var fortfarande 29 procent försvunna vid årets slut.

– Dessa bilar är av större värde och det är sådana bilar som internationella brottsnätverk riktar in sig på. En stor del av dessa bilar försvinner utomlands vilket gör att färre återfinns, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Sedan 2008 har andelen försvunna bilar mer än fördubblats och kurvan har, med ett fåtal undantag, utvecklats år fel håll sedan 2006. Men det finns även positiva detaljer. Under året som gick märkte Larmtjänst tydligt av en stöldvåg av Teslabilar. Men efter att Larmtjänst tillsammans med Polisen i höstas kommunicerade om hur man som ägare med enkla åtgärder kunde förhindra stölderna så har dessa i stort sett upphört.

I statistiken från Larmtjänst hittar vi även andra fordonsslag, många med betydligt värre statistik än personbilar. Som exempel kan vi nämna att av de 585 efterlysta snöskotrar, fyrhjulingar och terrängfordon (lite oklar definition...) så var fortfarande 463 av dem efterlysta vid årets slut. Samma förhållande för motorcyklar säger 1 341 efterlysta under året och 649 som fortfarande var försvunna vid årets slut.

Larmtjänst tips på hur du minskar risken för bilstöld:

Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.

Använd garage om du har det!

Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.

Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.

Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.

Använd larmsystem.