Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mikael Ullén

Fler vill pausa trängselskatten

Allt fler röster höjs för att pausa trängselskatten under coronakrisen för att på så vis underlätta den dagliga persontrafiken in och ut ur staden utan att kollektivtrafiken behöver belastas.

På grund av spridningsrisken av coronaviruset är rekommendationen är att hålla sig borta från kollektivtrafiken runt om i Sverige. I Stockholm, där det tidigare har rapporterats om överfulla bussar och tåg, har SL (Stockholms Lokaltrafik) till och med gått ut med rekommendationen att inte åka kollektivt om det inte är absolut nödvändigt.

Alternativet till kollektivtrafiken, för dem som inte kan gå eller cykla till exempelvis arbetsplatsen, är att ta bilen. Men det är kostsamt i och med att trängselskatten i både Stockholm och Göteborg är aktiv som om det vore normala tider. I Stockholm kan det kosta upp till 135 kronor per bil och dag att köra in och ut ur staden. I Göteborg är maxbeloppet 60 kronor per dag.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén har under den senaste tiden krävt att man ska pausa trängselskatten. Kravet är ställt till regeringen.

Nu ställer sig även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni bakom kravet. Liberalerna är som bekant ett samarbetsparti till regeringen.

– Många tar bilen till jobbet i stället för kollektivtrafik och då är det viktigt att vi tillfälligtvis pausar trängselskatten så att det inte blir för dyrt att utföra sitt jobb, säger Nyamko Sabuni till TT.

Hon vill se att regeringen agerar snabbt för att underlätta pendlandet för personer med samhällskritiska funktioner, exempelvis de som arbetar inom vården, omsorgen och skolan.

De pengar som vid en paus uteblir från trängselskatten och som är öronmärkta för olika infrastrukturprojekt anser Nyamko Sabuni att regeringen ska täcka upp för.

Hon vill först och främst se att trängselskatten i Stockholm stoppas tillfälligt, men kan också tänka sig att en paus genomförs även i Göteborg.

– Det kan bli en aktuell fråga där också om några veckor, säger hon till TT.