Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skisser som sedan tidigare visats på kommande generations Skoda Superb.Skisser som sedan tidigare visats på kommande generations Skoda Superb.Skisser som sedan tidigare visats på kommande generations Skoda Superb.
Skisser som sedan tidigare visats på kommande generations Skoda Superb. Foto: Skoda

Flera uppdateringar från Skoda avslöjas diskret

I ett pressmeddelande från Skoda om tillverkarens försäljningssiffror för 2022 finns också uppdateringar för en rad olika modeller. Det är både nya generationer för Superb och Kodiaq samt ansiktslyft för Kamiq och Scala som står på schemat.

Gömt inne i ett pressmeddelande om Skodas försäljningssiffror för fjolåret kan man med lite pigga ögon hitta ett diskret avslöjande om ett antal modellers uppdateringar. Under året ska tillverkaren presentera nästa generations Superb och Kodiaq, samt uppdateringar för Kamiq och Scala.

Nästa generations Superb har visserligen redan avslöjats delvis tidigare, men nu får vi veta att den kommer utvecklas på MQB-plattformen. Den kommer naturligtvis dela teknik med Volkswagen Passat som också ska få sig en uppdatering i år.

LÄS OCKSÅ: Skoda gör reklam i din backkamera 

En ny Kodiaq ska presenteras under året och troligtvis kommer kusinen Volkswagen Tiguan ungefär samtidigt, eftersom den redan spionerats på vägarna. Tiguanen tycks få en större och rundare kaross, kanske kan det vara något slags hum om kommande Kodiaq också?

Kamiq och Scala får nöja sig med varsitt ansiktslyft, vi väntar med spänning på dessa. Om vi ska prata försäljning, som det där pressmeddelandet handlade om ursprungligen, så var 2022 inte ett bra år för Skoda. Försäljningen sjönk med 16,7 procent och totalt såldes 878 200 bilar världen över. 

Octavia var populärast, trots en nästan 30-procentig minskning ner till 141 100 levererade produkter. Den följdes av Kamiq (96 300 sålda och minskning med 20,3 procent) samt Kodiaq (94 500 sålda och minskning med 4,2 procent).

En modell sålde bättre jämfört med föregående år, gissa vilken? Enyaq, förstås, eftersom elbilar ökar i stort sett överallt.