Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flertalet Volvo-bussar stillastående

På grund av ett problem med mjukvaran har flertalet Volvo-bussar blivit stående i Sundsvall.

Efter att Volvos hybridbussar fick en uppdatering av mjukvaran under onsdagen har hela 47 bussar blivit stillastående, något som lett till kraftiga förseningar för kollektivtrafiken i Sundsvall. Nobina som står för driften av kollektivtrafiken i kommunen har under natten till i dag försökt att hyra in så många ersättningsbussar som möjligt.

Enligt uppgift ter sig problemet så att motorerna kan få ”instabilt varvtal” och rusa, något som kan leda till att föraren under korta stunder kan förlora kontrollen.

Under torsdagen arbetar Volvo-tekniker med att åtgärda problemet och bussarna förväntas vara trafikdugliga igen under fredagen.

Problemet uppdagades först när två bussar kolliderade, turligt nog blev ingen skadad under olyckan.

Vid närmare undersökning misstänker dock Volvos tekniker att det inte är mjukvaran som är problemet, i stället tror de att problemet beror på igensotade luftfilter. Samtliga luftfilter på de 47 bussarna ska renas, något som tar mellan 45 och 90 minuter.

– Vi fortsätter att undersöka om det är några problem med mjukvaran parallelt, men vi tror att den här åtgärden ska göra bussarna trafikdugliga, säger Helena Lind, pressansvarig på Volvo bussar, till SVT.

Mjukvara verkar för tillfället vara ett aber för fordon av märket Volvo, oavsett om det rör sig om bilar eller bussar (två olika bolag). Vi rapporterade tidigare i dag om att polisen har fått ta över 100 Volvo-bilar ur tjänst på grund av ett mjukvarufel, samma problem som vi rapporterade om förra veckan och som många svenska privat- och tjänstebilsbilister drabbats av.