Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alla har sin egen bild av framtiden. Flygande farkoster verkar dock förekomma i de allra flesta.
Alla har sin egen bild av framtiden. Flygande farkoster verkar dock förekomma i de allra flesta.
Alla har sin egen bild av framtiden. Flygande farkoster verkar dock förekomma i de allra flesta.
Alla har sin egen bild av framtiden. Flygande farkoster verkar dock förekomma i de allra flesta. Foto: Airbus

Flygande "bilar" verklighet inom tio år

Hälften av jordens befolkning bor i dag i städer, och ännu fler är på väg att flytta dit. Stora städer blir allt större och infrastrukturen hänger inte med. Men flygjätten Airbus hoppas och tror att framtidens transportmedel är här tidigare än väntat.

Flygande fordon i storstäder har länge varit ett drömscenario i mångas framtidsvisioner, och många har de filmer varit som vi har kunnat se futuristiska farkoster flyga över marken i. Många är också de uppfinnare och företag, stora som små, som i dag jobbar med att utveckla framtidens transportmedel. Ett av dessa företag är flygjätten Airbus, som hoppas ha framtiden här tidigare än väntat.

– Det är inte tokigt att föreställa sig att våra stora städer kommer att ha flygande bilar som kör längs vägar i luften. Och i en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att använda vår smarta mobil till att boka en helt automatisk flygande taxi som kommer att landa vid vår ytterdörr – utan någon pilot, säger Airbus koncernchef Tom Enders i en intervju med företagets egen tidning Forum.

Varför framtiden redan kan vara här, menar Airbus beror på att mycket av den nödvändiga tekniken nu har börjat bli verklighet.

– Mycket av den teknik som behövs, som batterier, motorer och flygplanselektroniken, är redan i stort sett klar, säger Rodin Lyasoff som är chef för Airbus dotterbolag A3.

Rodin Lyasoff säger sig vara rätt säker på att flygtesterna ska kunna göras snart. Men han varnar också för att om det ska fungera i full skala behövs pålitlig teknik som kan förhindra att de flygande farkosterna krockar med omgivningen. Det vill säga liknande teknik som redan finns i flera nya bilar. En av de stora utmaningarna är att få fram motsvarande lösningar även för flygande farkoster, menar Lyasoff.

Ett av de projekt som ligger närmast i tid är utveckling av ett flygande fordon som är tänkt för någon eller några enstaka passagerare, eller för transporter av mindre paket. Om allt går som planerat räknar Airbus med att den första testflygningen med farkosten ska kunna göras i slutet av 2017.

– Om så lite som tio år kan vi ha produkter ute på marknaden som revolutionerar resandet i städer för miljontals människor, säger Rodin Lyasoff till Forum.

Om framtiden kommer så snart som Airbus vill få oss att tro, får – så att säga – framtiden utvisa.